BlogStorytelling

Hoe word ik pluizig en blauw?

Wat zou ik graag pluizig en blauw willen zijn! Wat ben jij? Nou, ik ben pluizig en blauw!

Twee kenmerken waardoor je eigenlijk direct een goed gevoel krijgt. Pluizig is zacht, fluffy, knuffelbaar, vol vertrouwen, beschermend, warm, ontspannen en is er altijd voor je.
Blauw staat voor vertrouwen, zekerheid, duidelijk, goed herkenbaar. En de combinatie hiervan…daar kun je al helemaal niet omheen.

Wauw, stel dat dit gewoon even gezegd wordt over je merk. Al het bovenstaande op basis van slechts twee woorden. Pluizig en blauw. Dit roept het bij mij op.

Associatie positief

Hoe komt dit? Het gaat om de combinatie. En iets vanuit mijn jongere bestaan. Sesamstraat. Wat was ik daar een fan van. Geweldig wat daar allemaal gebeurde, de liedjes die ze zongen en de kunsten van Bert en Ernie.

Koekie en Grover zingen het liedje ‘Pluizig en blauw’. Dit liedje zit inmiddels alweer een paar weken vooraan in mijn brein en misschien dat ik het uit mijn systeem kan schrijven en zo aan jou overdraag. Ik heb het via de Sesamstraat cd’s uiteraard ook op mijn kinderen overgedragen. Aangevuld met Freggels en Muppets.

Mijn zeer positieve associatie zorgt ervoor dat ik pluizig en blauw vol positiviteit en vertrouwen omarm. Dit gevoel is sterk, het stamt al vanuit mijn jeugd en het is nooit bedoezeld.

Associatie negatief

Hoe is het echter voor iemand die allergisch is voor bijvoorbeeld huisstof? Pluizig heeft bij hem of haar een hele andere associatie. Ongemak, gesnotter, uitslag, lastig, hinderlijk, overal, een heel stuk minder positief. Zo ook de kleur blauw. Een ander kan blauw juist als zakelijk en koud ervaren, ijzig zelfs en afstotelijk. Of misschien is diegene wel een keer aangereden door een blauwe auto.

Het is erg lastig te voorspellen welk idee, beeld of beleving mensen bij jouw merk hebben zonder onderzoek. Tenzij het erg voor de hand liggende associaties zijn zoals … ja zoals wat eigenlijk? Want waar de ene helemaal wars is van politiek, is iemand anders daar weer bijzonder in geïnteresseerd. En waar -hier- een kuikentje als super lief en cute wordt gezien, is het -daar- iets wat gevoerd wordt aan een ander dier.

Jouw uitleg

Iedereen heeft zo zijn eigen associatie met dingen. Als jij wilt dat jouw merk, jouw identiteit op jouw manier wordt ervaren, dan is het ook aan jou om dit helder uit te leggen in gedachten, woorden en gedrag. En dat is heel goed mogelijk met behulp van storytellingstechnieken. Ik vertelde dat ik al van kinds af aan – en gelukkig nog steeds- een goed gevoel heb bij pluizig en blauw. Ik heb je kort uitgelegd waardoor dit komt, welke gevoel het mij geeft en de kenmerken die ik hieraan verbind.

Het mooie is, dat de volgende keer dat jij, per ongeluk of niet, Sesamstraat voorbij ziet komen of Koekie of Grover, ik weet dat jij aan pluizig en blauw denkt.

Is dat ook niet wat jij bij jouw klanten wilt bereiken?
Dus vraag jezelf eens af: Hoe word ik pluizig en blauw?

Wil jij ook duidelijk communiceren? Bel me!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *